Braća Tan, Mor i Karolj rođeni su u Bečeju kao potomci plemićke loze, potomci doseljenika iz Nemačke koji su stekli plemićku titulu bez imetka, otac Janoš bio je kraljevski nameštenik inženjer, prvak u službi uprave grada. Ovom od temelja obnovljenom objektu spomen kuće bio je uzor i fasadom i gabaritom nekadašnja kuća u kojoj je stanovala porodica Tan.

KAROLJ TAN
(1834. Bečej - 1908. Budimpešta)

"nije za dvojbu, Karolj Tan bio je utemeljitelj savremene hemijske nauke kod nas.
Rođen je u Bečeju 20. decembra 1834. godine. Bio je dobrovoljac u revoluciji i u jednoj livnici topova otkriva za sebe da ga hemija više nego živo interesuje. Slede teške godine odricanja, radi po apotekama da bi se izdržavao i uči u više gradova, da bi 1855. godine maturirao, a već 1858. godine doktorirao u Pragu na katedri poznatog hemičara, profesora Redtenbahera, gde je inače svoju doktorsku titulu stekao i Artur Gergei.
Njegovo interesovanje i rad reflektirali su na celokupni korpus tadašnje hemije, različitim hemijskim pojavama je na najraznovrsnije načine prilazio i bio je spreman uočavati sveobuhvatne povezanosti većih dimenzija, a sigurna mu je logika doprinela da bistro razluči pojmove što je od velike važnosti bilo za njegovo doba. Svoje oglede je izuzetno temeljno izvodio, uvek je obraćao punu pažnju na moguće greške. Do današnjih dana su mu otkrića iz neorganske, analitičke i fizikalne hemije fundamentalna i važeća. Imao je određujuću ulogu u organizaciji nastave hemije na visokoškolskom i srednjem nivou, u organizaciji naučnog života pri Mađarskoj akademiji nauka, te u radu na popularisanju nauke u Prirodoslovnom društvu."...
"Njegov rad usmeren na spoznaju i za prihvatanje društvenog značaja školstva i izvođenja nastave prirodoslovnih nauka bio je od presudnog značaja. Monumentalan mu je rad Osnovi eksperimentalne hemije, koji se i danas čita sa užitkom i velikom korišću."...
"Po poznatoj formuli u ruskoj književnosti je svako izmilio iz kabanice Gogolja. Možda je manje preterivanje reći, svima današnjim mađarskim hemičarima je učiteljem postao i ostao Karolj Tan. Da ga bar razveseljavamo ponekad."
(dr Mihalj Bek, hemičar savremenik, član Mađarske akademije znanosti u publikaciji Karolj Tan )
1902. godine uprava grada Bečeja mu za životno delo dodeljuje čin počasnog građanina.
Umire 05. jula 1908. godine u Budimpešti.


Spoljašnje veze
Vikipedija
Than Karoly
Portret Karolja Tana,
2013. god., Alisa Tot